Suszone owoce bez cukru – do czego można używać?

Każdy człowiek powinien zwracać dużą uwagę na to, co spożywa. Coraz więcej osób świadomie sięga po produkty z półek sklepowych. Ważne jest, aby wybierać zdrowe i naturalne produkty, które zawierają dużą dawkę witamin i składników odżywczych. Warto przy tej okazji do codziennego menu dorzucić suszone owoce bez cukru.
Owoce suszone niesiarkowane
Owoce i warzywa powinny być podstawą żywienia każdego człowieka. Nie zawsze owoce można kupić świeże o każdej porze roku. Dobrym zamiennikiem są owoce suszone naturalnie, które zawierają mnóstwo witamin i minerałów.
Najczęściej suszone owoce poddawane są konserwacji i siarkuje się je. Jednak producenci oferują także naturalne produkty niezawierające siarki, cukru ani innych zbędnych dodatków żywnościowych. Owoce z powodzeniem można wysuszyć w naturalnych warunkach i sprzedawać z długim okresem ważności. Takie produkty są nie tylko zdrowe, ale także smakują lepiej.
Do czego można dodawać suszone owoce bez cukru?
Owoce suszone naturalnie zawierają bardzo wiele witamin i minerałów, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Z racji tego, że w owocach jest dużo cukrów, to po ususzeniu są one niezwykle słodkie. Mogą być spożywane bezpośrednio jako przekąska bądź dodawane do różnych potraw.
Najczęściej suszone owoce naturalnie dodaje się do różnego rodzaju ciast i deserów. Znakomicie nadają się jako dodatek do naturalnego jogurtu czy owsianki. Suszone śliwki są obowiązkowym składnikiem bigosu, a daktyle wielu wegetariańskich i wegańskich przepisów.
Jakie owoce suszone są używane najczęściej?
W sklepach dostępna jest szeroka oferta suszonych owoców. Wśród najpopularniejszych produktów można znaleźć rodzynki, które używane są od wielu lat jako dodatek do ciast i wypieków. Również suszone śliwki znajdują się prawie w każdym domu. Coraz częściej można także spotkać daktyle oraz żurawinę.
Bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się także chipsy owocowe. Dostępne są one w małych opakowaniach jako przekąska zastępująca tradycyjne chrupki. Producenci oferują suszone jabłka, banany czy kiwi. Można także takie przekąski samodzielnie przygotować sobie w domu. Wystarczy pokroić owoce na bardzo cienkie plasterki i włożyć je do piekarnika na kilka godzin. Dobrze w tej roli sprawdzi się także suszarka do grzybów. Oczywiście jest to czasochłonny proces, więc czasami warto sięgnąć po gotowe produkty ze sklepu.